Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό ταξίδι με τίτλο «Κριτική Ταξιδιωτική Παιδαγωγική-Μουσειοπαιδαγωγική και Νέα Προγράμματα Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών» για εκπαιδευτικούς Κοινωνικών Επιστημών κλάδου ΠΕ78. Το ταξίδι, που διοργανώθηκε από την Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης-Σύμβουλο Εκπαίδευσης κα Φωτεινή Δημακοπούλου και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Β΄ Αθηνών κα Ακριβή Γεωργούση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ Ηπείρου κα Ευδοξία Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 4 Ιουλίου 2025 με προορισμό τα Καλάβρυτα και την Κλειτορία του Νομού Αχαΐας , και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαβρύτων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας.
Σκοπός του επιμορφωτικού ταξιδιού ήταν η δημιουργική συνέργεια της Κριτικής Ταξιδιωτικής Παιδαγωγικής, της Μουσειοπαιδαγωγικής και των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών, με στόχο να παρασχεθεί ένα ισχυρό πλαίσιο στους εκπαιδευτικούς για προβληματισμό, διερεύνηση, σχεδιασμό στο πεδίο και στοχασμό διδακτικών προτάσεων. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ενσωματώσουν τη βιωματική-εμπειρική μάθηση, την ανατρεπτική-απελευθερωτική εκπαίδευση, την καλλιέργεια της παγκόσμιας συνείδησης, της αλληλεγγύης και της συμπόνιας, καθώς και τη διαπολιτισμική επικοινωνία και τον κριτικό προβληματισμό.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν περιλάμβαναν τα Νέα Προγράμματα Σπουδών των γνωστικών αντικειμένων Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής, Πολιτικής Παιδείας, Δράσεις Τοπικής Ιστορίας, Τοπικής Γεωγραφίας , τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις Δράσεις Ενεργού Πολίτη, τη διδακτική προσέγγιση της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου, διδακτικές προτάσεις για τη διδασκαλία των Κοινωνικών Επιστημών σε φυσικά περιβάλλοντα (Δάσος Πλανητέρου), την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Ιστορικά και Λαογραφικά Μουσεία, και την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε συγκέντρωση στην Πάτρα και αναχώρηση για την Κλειτορία, με ενδιάμεσες στάσεις στο Δάσος Φολόης και στην Αρχαία Ψωφίδα. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στον Τόπο Θυσίας & Μνήμης, στο Λαογραφικό Μουσείο Κλειτορίας, στο Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο-Μουσείο για το 1821, στο Σπήλαιο Λιμνών Καστιών και στο Δάσος Πλανητέρου.
Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες αναμένεται να είναι σε θέση να διαμορφώνουν ένα μαθησιακό περιβάλλον με συνεργατικές, ανοικτές και δημοκρατικές παιδαγωγικές μεθόδους, όπου οι μαθητές/μαθήτριες θα συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι μιας παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα.
Η επιμορφωτική δράση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνήσεων, συγκίνησης και ενθουσιασμού. Οι εκπαιδευτικοί μας, μέσα από τέτοιες δράσεις, τονώνουν τη δική τους κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, μεταλαμπαδεύοντας αυτές τις αξίες στις νεότερες γενιές και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ του παρόντος και ενός καλύτερου μέλλοντος .
Οφειλόμενες ευχαριστίες αποδίδονται:
Στο Δήμο Καλαβρύτων για την υποστήριξή του, καθώς αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη διαχρονική του δέσμευση και την ενεργό στήριξή του σε πρωτοπόρες εκπαιδευτικές δράσεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεχούς επιμόρφωσης και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Αντιδήμαρχο, Οικονομικών, Διαχείρισης Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας κο Δουκλιά Σωτήριο καθώς και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Ευθύμιο Τζόβολο για την ουσιαστική συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας για την πολύτιμη υποστήριξή του στην επιμορφωτική δράση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στις γυναίκες του Συλλόγου που εργάζονται εθελοντικά στο Λαογραφικό Μουσείο Κλειτορίας, οι οποίες με το μεράκι και την αφοσίωσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και στην προσφορά μιας μοναδικής βιωματικής εμπειρίας στους συμμετέχοντες.
Βαθιά ευγνωμοσύνη εκφράζουμε προς την κα Βασιλική Παπουτσή, Διευθύντρια του ΓΕΛ Κλειτορίας, Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, όπου με τη διαρκή στήριξη και αφοσίωσή της συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία του πρωτότυπου εγχειρήματος.
Στην Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κλειτορίας-Ακράτας. Με την πολύτιμη εμπειρία τους και τη βαθιά γνώση της περιοχής, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του επιμορφωτικού ταξιδιού, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς πλούσιες βιωματικές εμπειρίες και αναδεικνύοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αειφόρου ανάπτυξης.
Στη Μαθητική Εστία Κλειτορίας, όπου διεύθυνση και εργαζόμενοι εξασφάλισαν ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον για τη διαμονή των συμμετεχόντων.
Στη διεύθυνση και στο προσωπικό του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών για τη θερμή φιλοξενία και την εξαιρετική ξενάγηση. Η συμβολή τους στην ανάδειξη αυτού του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου εμπλούτισε σημαντικά την εμπειρία των συμμετεχόντων._